sâmbătă, 19 mai 2012

Ţara celor o mie şi una de mendre




            
Aici un joc unde aceasta carte poate fi castigata.

     Povestea de faţă propune o verificare a ipotezei dacă totul este posibil, atunci dezordinea va guverna. Pentru a valida sau infirma o asemenea ipoteză este nevoie să se pună în scenă povestea celor o mie şi una de mendre. Pentru eroii noştri – copiii, aici reprezentaţi de Micaela, Eliana, Odeta, Gerald, Olivier lumea are reguli, capriciile deşi sunt la îndemâna lor, ele creează de obicei amărăciune şi îmbufnare. Ce bine ar fi dacă ar exista „o ţară-n care să-ţi poţi face o mie şi una de mendre.” Dar o astfel de ţară există, ba mai mult există şi un Parc Fermecat, şi mai mult, poţi deveni zână, asta dacă reuşeşti să treci testul corbului Ruşina`şaiurit. Schepsisul testului nu este acela de a răspunde greşit, ci de a accepta că totul este posibil. Yvonne, colega de clasă a Micaelei, pică cu brio la examenul de zână deşi ea este mereu prima în clasă, ea ştie care sunt răspunsurile corecte. Aşadar 6 x 8, fac oricât, atâta timp cât nu fac 48!
            Micaela devine zână cu baghetă-n regulă, răspunzând acceptabil întrebărilor puse de Ruşina`şaiurit, poate începe călătoria în Parcul Fermecat, unde-şi va întâlni prietenii dar şi alţi copii şi nu le va mai rămâne altceva de făcut decât… totul, după pofta inimii. Să fie capricii!
             În această ţară există doar doi adulţi, regina, care este încântătoare, dar nebună şi nebunia ei trebuie privită ca dezordine, ca dezorganizare, n-am merge până într-acolo încât să-i spunem mentală, dar ne-am opri pe aproape, căci haosul gândirii nu se poate reflecta într-o ordine exterioară a lucrurilor. Cel de-al doilea adult domnul Pock MacRoyth, este dedicat exclusiv jocului.
            În aceste condiţii Micaela et comp. o va întâlni pe Melania, care se va constitui în punctul de sprijin ce-i va răsturna concepţia despre capricii. Vor încerca cu Melania chiar şi politeţea, or se ştie că aceasta nu este altceva decât un set de reguli.
            Întâmplările sunt peste puterile copiilor care-şi doresc, rând pe rând întoarcerea, singura cale de scăpare… ceea ce se şi întâmplă.

                       -…doisprezece ori doisprezece, întreabă Ruşina`şaiurit.
                        - …o sută patruzeci şi patru, răspunde Micaela fără să se gândească.  Aşa avea să pice testul Micaela în încercarea de a deveni pentru a doua oară zână.

Temă: Descoperiţi câte persoane, la întrebarea 12 x 12 vor răspunde mecanic 144 şi câte vor trece prin toate operaţiile.

Autor: ANDRÉ MAUROIS născut ÉMILE SALOMON WILHEM HERZOG (26 iulie 1885, Elbeuf, Seine-Maritime – 9 octombrie 1967, Neuilly-sur-Seine)
Copertă şi ilustraţii: DONE STAN
Traducere: ILEANA VULPESCU
Titlu original: Le pays des trente-six mille volontés (1929)
Editură: Ion Creangă



Lector: GH. ZARAFU
Tehnoredactor: VALERIA POSTELNICU
Dat la cules 21.X.1975. Bun de tipar 20.I.1976
Apărut 1976. Comanda nr. 1134. Tiraj 30000.
Broşate 28000 + legate 2000. Coli de tipar 9


2 comentarii:

  1. Buna ziua, unde se mai poate gasi cartea?
    multumesc
    Ana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ... păi, aţi putea încerca pe la anticariatele virtuale, mai apare din când în când, chiar acum m-an uitat pe okazii şi am vazut-o acolo, sunt doi utilizatori care o au spre vânzare.

      Ștergere